معرفی ماژول های اینترنت اشیا (IOT)
ماژول های اینترنت اشیا یعنی وسایل و سنسور هایی که در iot برای هوشمند سازی و اتصال اشیا مختلف به اینترنت به کار می روند . در این مقاله می خواهیم تعدادی از ماژول های اینترنت اشیا را با یکدیگر بررسی کنیم و به معرفی آن ها بپردازیم . دقت داشته باشید که خریدن این اشیا و سنسور های اینترنت اشیا به تنهایی هیچ کمکی به شما در این زمینه نخواهد کرد و این ها صرفا چند قطعه سخت افزاری هستند که باید به وسیله مهندسان و متخصصان کامپیتر ، الکترونیک و iot به شبکه اینترنت وصل شده تا بتوانند مفهوم iot را برای شما به ارمغان آورند .
این ماژول ها معمولا در بازار به صورت کیت های آموزشی ، بسته های جامع سخت افزاری و یا به صورت تکی به فروش می رسند . معروف ترین محل تهیه ماژول های اینترنت اشیا ، پاساژ امجد ، واقع در خیابان جمهوری شهر تهران می باشد . این پاساژ دارای چندین طبقه بوده و انواع این ماژول ها و قطعات الکترونیکی در آنجا به فروش می رسد .
ماژول RFID
از ورود RFID ها چندسالی نیست که می گذرد . این قطعات در واحد کنترل موجودی انبارها ، مدیریت ورود و خروج و محل اجناس در انبار ها به کار می روند . RFID ها انواع مختلفی دارند مانند تگ های فعال (Active) و تگ های غیر فعال (Passive) . قطعات پلاستیکی که بر روی اجناس هایپراستار ها نصب می کنند نمونه ای از این قطعات هستند . این ماژول ها در شکل های مختلف و قیمت های متفاوت به فروش می رسند .
سنسور تشخیص سطح آب
این ماژول ها در موارد خاص مورد استفاده قرار می گیرند . برای مثال در صنایع خاص تولیدی در کارخانه ها و یا استخر های حرفه ای از این سنسور ها جهت تشخیص بالابودن و یا پایین بودن سطح آب برای اطلاع از نشتی آب و موارد دیگر به کار می روند . این سنسور ها در رطوبت های ۱۰ الی ۹۰ درصد به درستی فعالیت می کنند .
ماژول سون سگمنت
ماژول سون سگمنت یکی از ساده ترین قطعات به کار رفته در اینترنت اشیا می باشد . این ماژول معمولا برای آموزش در مدارس و یا دانشگاه ها استفاده می شود . سون سگمنت ها قطعاتی هستند که برای نمایش اعداد و گاها حروف به صورت ساده مورد استفاده قرار می گیرند . ساده ترین نوع سون سگمنت به کار رفته در اشیا ، صفحه نمایش ماشین حساب ها می باشد.
ماژول تشخیص حرکت
از این ماژول برای تشخیص حرکت افراد در محیط های گوناگون استفاده می شود . نمونه ساده آن دزدگیر های خودرو هستند که با مشاهده حرکت فردی در داخل خودرو به صدا در می آیند . نمونه های حرفه ای تر این سنسور ها در صنایع و تولیدی ها برای تشخیص میزان حرکت قطعات استفاده می شود . این سنسور ها به وسیله مادون قرمز حرکت را تشخیص داده و فرمان لازم را طبق آنچه که برنامه نویس برای آن تعریف کرده ، به بورد اصلی و یا سایر قطعات ارسال می کند .
ماژول تشخیص گاز
ماژول دیگری که استفاده از آن در اینترنت اشیا بسیار زیاد می باشد ، ماژول تشخیص گاز است . این ماژول ها انواع گوناگونی دارند . که بسته به نیاز ، انواع مختلف گاز را از جمله متان (گاز شهری) و یا گاز الکل تشخیص و شناسایی می کنند . سنسور تشخیص گاز می تواند با شناسایی به موقع میزان گاز موجود در فضا ، محیط را از انفجار ناگهانی و وقوع آتش سوزی نجات دهند .
ماژول تشخیص صدا
ماژول تشخیص صدا معمولا در موارد امنیتی مانند درب های هوشمند خانه ، صندوق بانک های بزرگ و یا ربات های انسان نما مورد استفاده قرار می گیرند . این سنسور ها با توجه به نوع آن ها و قیمت برای مصرف کننده ، دارای دسته های مختلفی هستند که میتوانند در رنج های مختلف فرکانس های صوتی را دریافت و تشخیص دهند .
ماژول تشخیص رطوبت خاک
سنسور تشخیص رطوبت خاک در صنایع کشاورزی به کار می رود . به این صورت که با تشخیص میزان آب موجود در خاک ، دریچه های ورود آب به خاک باغ فعال می شوند . این سنسور کمک شایانی به کاهش مصرف آب و همچنین افزایش کیفیت محصولات کشاورزی می کند .
سنسور سنجش دما
از ماژول سنجش دما در اینترنت اشیا ، استفاده های متنوعی می شوند . از نمونه های بارز به کارگیری این سنسور در IOT ، میتوان به کیت های چیلر ها و کولر های گازی اشاره کرد . با قرار دادن کیت های ترموستات در هر اتاق ، میتوان دمای آن ها را به صورت مستقل سنجید و تنظیم کرد .
سنسورهای نور و رنگ
سنسورهای نوری و همچنین تشخصی رنگ کاربردهای زیادی دارند . یکی از کاربردهای معروف سنسور نوری که شما شاید به آن توجه نکرده باشید سنسور تشخیص نور در گوشی موبایلتان است . وقتی در محیطی باشید که نور کم باشد به صورت اتوماتیک نور صفحه گوشی شما زیاد و اگر در محیطی با نور زیاد باشید نور صفحه گوشی کم میشود . این یکی از کاربردهای این سنسور است.
ماژول های فرستنده
همانطور که میدانید ، سنسور های مختلف اینترنت اشیا ، برای ارتباط با هم نیاز به یک فرستنده دارند . برخی از این قطعات ، اطلاعات خود را به صورت کابلی می فرستند . اما برخی دیگر ، از ارتباط بی سیم بهره می برند و به ماژول های فرستنده نیاز دارند . در بازار انواع گوناگونی از این فرستنده ها برای IOT موجود است . فرستنده های وای فای – بلوتوث و مادون قرمز را میتوان به عنوان مثال نام برد .
ماژول های گیرنده
ماژول های گیرنده نیز مانند فرستنده ها هستند . با این تفاوت که جای عمل ارسال ، دریافت اطلاعات را بر عهده دارند . این سنسور ها نیز ، مانند فرستنده ها دارای انواع گوناگونی همچون WIFI و بلوتوث هستند . که بسته به کاربرد و نیاز میتوانید آن ها را در قیمت های گوناگون تهیه کنید .
خلاصه مطلب
در این مطلب از وبلاگ تعدادی از معروف ترین ماژول های اینترنت اشیا IOT را معرفی کردیم . شما میتوانید با آموزش های لازم ، از این قطعات و ماژول ها استفاده کنید و سیستم هایی خارق العاده را خلق کنید . فراموش نکنید که بسیاری از اختراعات و وسایل های عجیب ، با استفاده از همین ماژول های ساده ایجاد شده اند و زندگی بشر را تحت تاثیر قرار داده اند. البته لازم به ذکر است که تعداد این ماژول های اینترنت اشیا بسیار زیاد است و در این محتوا فقط تعدادی از معروف ترین و ملموس ترین های آن را برای شما عنوان کردیم .
عالی . تشکر :)